Burn out en stress coaching jaartraject

Wanneer je stress of burn-out klachten ervaart, is dit een reactie op het feit dat je langdurig over grenzen bent gegaan. De reden hiervan kan divers zijn. Desondanks is er één gemene deler, namelijk dat jij te ver van jezelf bent afgedreven. Tijdens een stress en burn-out traject bij Sensus Meus is het belangrijkste doel dan ook om weer in je eigen kracht en balans te komen.

Om zelf weer (meer) de balans in je leven te ervaren, komen in dit traject van stress coaching verschillende fases aan de orde. In het traject wordt uiteraard maatwerk geleverd. Iedereen komt namelijk met zijn eigen personaliteit, persoonlijke blokkades, vraagstukken en doelen. Toch zijn er een aantal fases te noemen die in elk traject aan de orde komen en die vervolgens ‘persoonlijk ingekleurd’ worden.

 

Fase 1a Kennismaking

Tijdens de kennismakingsfase zullen we ons in eerste instantie richten op het kennismaken met elkaar en samen onderzoeken waar specifiek jouw coachvraag ligt om je stress en burn-out klachten te verminderen en de (her)balans in jouw leven te vinden.

 

Fase 1b Ontspanning vinden

In deze fase komt het volgende aan de orde:

 • Je leert hoe stress werkt.
 • Je krijgt inzicht over de trigger(s) die deze reactie hebben gegeven.
 • Je leert je eigen signalen te herkennen.
 • Je krijgt inzichten in de belangrijke rol van ontspanning en hoe jij deze op dagelijkse basis voor jezelf kan vormgeven.
 • Je gaat onderzoeken welke activiteiten jou energie geven en welke juist niet.

 

Fase 2 Zelfkennis

Tijdens fase 1b is ontspanning vinden van belang. Als je merkt dat de eerste rust / ontspanning is gevonden, dan is er ruimte voor fase 2. Je leert in deze fase jezelf nog beter kennen. De volgende onderdelen komen aan de orde:

 • Je wordt je bewust van je eigen denkwijzen.
 • Je krijgt inzicht in hoe jij je in de loop der jaren hebt ontwikkeld.
 • Je krijgt inzicht in welke rol jouw gedachten tot nu toe hebben in de wijze waarop jij je leven vormgeeft.
 • Je leert je eigen (belemmerende) overtuigingen (h)erkennen.

 

Fase 3 Gedrag in kaart

Naast het verkrijgen van kennis over de rol van je gedachten is het ook van belang om te weten welke rol deze gedachten hebben in de wijze waarop jij je gedraagt. Tijdens deze fase ga je daar dan ook bewust (verder) meer aan de slag.

In de fase krijg jij inzichten over de wisselwerking van jouw gedachten en gedrag in het dagelijkse leven, om vervolgens zelf keuzes te kunnen maken door inzichten over wat jij nog wilt behouden en welke veranderingen er nodig zijn om de balans in je leven te (her)vinden.

 • Inzicht in (dis)functioneel gedrag.
 • Eigen grenzen herkennen.
 • Leren eigen grenzen bewaken.
 • Word je bewust of je gedachten en je gedrag congruent zijn met elkaar.

 

Fase 4 Ervaren en bijstellen

In deze fase van stress coaching ga jij vanuit de kennis en inzichten die jij hebt opgedaan over hoe stress bij jou werkt en wat jij nodig hebt om de balans in je leven te hervinden, in de praktijk oefenen. Dit ga je doen door een aantal opdrachten uit te voeren die wij tijdens een coachsessie samen hebben vormgegeven. Vanuit deze nieuwe ervaringen onderzoek jij welk gedrag en welke gedachten daarin helpend zijn en welke je verder kan / wil ontwikkelen. Ook ben jij in deze fase concreet aan het onderzoeken waar je mogelijk nog tegenaan loopt, om dit vervolgens samen te evalueren, analyseren en bijstellen om weer vervolgstappen te zetten.

 

Fase 5 Evalueren en afsluiten

In het jaartraject zijn we samen een weg in geslagen en na het jaar scheiden onze wegen weer. We staan hier samen bij stil, we evalueren je ontwikkelingen en zorgen samen voor een toolbox waaruit jij jezelf verder mee kan ontwikkelen.

 

Fase 6 Een ‘APK-tje’

Na het afsluiten ga jij volledig zelfstandig verder met de nieuwe ingeslagen weg waarin jij jouw leven vanuit balans vormgeeft. Na een periode van 3 tot 6 maanden maak jij op jouw moment, aangezien jij degene bent die je eigen leven leidt en dus ook weet wanneer jij er behoefte aan hebt, nog 1 afspraak met mij. Tijdens deze ‘APK’ sessie kijken we samen terug naar je ontwikkeling van de afgelopen periode. Daarbij staan we stil bij hoe jij verder de balans in je leven hebt vorm gegeven en kunnen we ook stil staan bij momenten die je nog wat lastig vindt om deze samen  te analyseren. Mocht je nadien vaker behoefte hebben aan een apk-tje vaker, dan kan je dat altijd op eigen initiatief met mij plannen.

 

Resultaat van burn out en stress coaching

Het resultaat is dat jij na dit jaar traject jouw privé en zakelijke leven meer in balans vorm kan geven, waarin jij zelf als persoon een belangrijke plaats inneemt.

Op persoonlijk vlak wordt dit zichtbaar omdat jij:

 • Weet wanneer stress bij jou ongezonde vormen aanneemt
 • In- en ontspanningsmomenten op een juiste manier in balans weet te houden
 • Je eigen grenzen kan voelen en bewaken
 • Je energiek(er) bent
 • Jij zelf een belangrijke plaats inneemt als persoon in jouw leven.
 • Jij balans ervaart in je privé en zakelijke leven.

 

Op zakelijk vlak wordt dit voor zowel je werkgever, je collega's en jezelf onder andere zichtbaar in:

 • Dat jij je bewust(er) bent van je eigen grenzen en deze kan bewaken.
 • Jij weer meer energie ervaart en je functie beter kunt uitoefenen.
 • De onderlinge communicatie tussen jou en je collega's verbetert.
 • De kans op ziekteverzuim door bijvoorbeeld overbelasting in de (nabije) toekomst gereduceerd kan worden.

Je voegt dus niet alleen waarde toe aan jezelf maar ook aan de organisatie.

 

Extra investeren in jezelf?

Naast de bovengenoemde 6 fases kan het tijdens het traject duidelijk worden dat een aanvulling van meerwaarde is om je persoonlijke ontwikkeling beter of extra te kunnen laten floreren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • EMDR therapie.
 • extra sessie(s) voor verdere internalisering / bekrachtiging.
 • korte coachende contactmomenten via bijvoorbeeld WhatsApp of e-mail.
 • een aanvullend online onderdeel of
 • een opstelling al dan niet in een groep met representanten.

Zoals je leest zijn er diverse aanvullingen mogelijk die een meerwaarde kunnen zijn tijdens het traject. De keuze en invulling daarvan gebeurt op basis van jouw vraag, doel en extra investering die jij er voor jezelf voor (over) hebt.

 

Interesse in een burn out en stress coaching?

Denk jij na het lezen van bovenstaande: Ja, ik wil in mijzelf investeren om van mijn stress- burn out klachten af te komen en balans te (her) vinden. Neem dan contact op voor een passende offerte!

 

Een combi jaartraject, een nog grotere meerwaarde

Het burn out en stress coaching jaartraject kan ook gecombineerd worden met het persoonlijk leiderschap coaching jaartraject. In traject maak je een verdiepingsslag ten aanzien van je persoonlijke ontwikkeling. Je gaat daarin nog intensiever met jezelf aan de slag om te ontdekken wie je bent, wat jij wilt en wat je kan en uiteraard ook daarin hoe je het inzet in de praktijk! Lijkt dit je wat? Geef dit dan aan bij je offerte aanvraag.