Sensus Meus

Sensus Meus - Lifecoach en therapeut voor psychische en psychosociale hulpverlening

 

 

 

Balans tussen energiegevers en energievreters in je leven

Ervaar jij ongezonde stress en wil je voorkomen dat ze tot grote problemen leiden of ervaar je al problemen? Dan is het raadzaam om jezelf (alsnog) een halt toe te roepen! Het herkennen en erkennen van je klachten is de eerste stap. Daarna is het tijd om jezelf rust te gunnen en weer te leren ontspannen. Dit kun je doen door te zorgen voor balans tussen energiegevers en energievreters in je leven.

Hoe zorg ik voor balans?

Houd een week je dagindeling bij. Schrijf op:

  • Wat je ongeveer per (half)uur doet
  • Zet er een + bij als het energie geeft en – als het energie kost. Een +/- kan je geven als de activiteit een voldaan gevoel geeft, dus niet echt energie geeft of kost.
  • Evalueer aan het eind van de dag hoe je indeling was.
    • Hoeveel tijd de energievreters en de energiegevers per dag hebben ingenomen en hoe de verdeling over de dag is. Afwisseling is belangrijk.
  • Heb je ook tijd genomen voor pauzes, tijd om rustig te eten, fysiek bezig te zijn zonder toe te werken naar een ‘einddoel’. Heb je ook fysiek jezelf rust gegund? En hoe was je mentale balans tussen activiteit en rust?

Naar aanleiding van bovenstaande kan je voor jezelf al onderzoeken hoe de balans is en wat je daarin actief zelf kan veranderen. Mogelijk is dit niet voldoende of ervaar je dermate problemen dat je er alleen niet uitkomt. Dat is in deze fase zeker niet vreemd. Aangezien naast de lichamelijke klachten, je jezelf mentaal ook overbelast hebt en je hersenen die belangrijk zijn voor onder andere analyse en planning ook door de stress zijn aangedaan. Dan kan stress coaching of burn-out coaching van Sensus Meus je helpen!