Sensus Meus

Sensus Meus - Lifecoach en therapeut voor psychische en psychosociale hulpverlening

 

 

Ik pieker, jij piekert, wij piekeren…

Op dit moment leven we in een bizarre tijd. Het corona virus heeft een grote impact op ons leven van alle dag. In mijn praktijk, die op dit moment uit online (video)coaching & therapie bestaat, hoor ik ook veel over de impact die deze crisis op het leven van de coachees heeft. Een van de belangrijkste overeenkomsten is dat er veel gepiekerd wordt over de directe of indirecte gevolgen van deze crisis.

Aangezien we in deze tijd het nieuws op zeer uiteenlopende manieren continue kunnen volgen, krijgen we een veelheid aan informatie in korte tijd te verwerken. We zitten er boven op en zijn super alert. Het feit dat we er veel mee bezig zijn en dat dit tot piekergedachten kan leiden is dan ook niet vreemd. Alleen is het van belang om jezelf de vraag te stellen…. helpt dit mij nu mijn huidige leven?

Piekergedachten helpen niet!

Vaak denken mensen dat de piekergedachten helpend zijn. De voordelen die vaak worden genoemd:

  • Het geeft mij overzicht.
  • Ik heb en houd controle.
  • Ik ben volledige voorbereid op wat komen gaat.

Maar als je wat verder inzoomt op deze voordelen, dan blijken ze helemaal niet zo voordelig en waar te zijn en blijkt zelfs dat er veel meer nadelen aan het piekeren zitten. Welke nadelen kan jij noemen van piekeren?

Energieverspilling

De inhoud van de piekergedachten zijn over het algemeen heel eenzijdig en negatief gericht.          Ook zijn piekergedachten vaak gedachten gericht op het verleden, de zogenaamde ‘ouwe koeien’,  of gericht op de toekomst en doe je ‘voorspellingen’. Je doet invullingen over de toekomst terwijl niemand weet wat de toekomst brengt. Het is dus met name energie verspilling! En die energie kan je veel beter gebruiken voor datgene waar je wel effect op kan hebben en waar je energie uit haalt!

 “Dat is makkelijker gezegd dan gedaan!”“

Ja, dat klopt, echter is het wél mogelijk om minder te piekeren!.”

Een aantal tips om het piekeren te beperken

  • Maak met jezelf een afspraak welke 2 à 3 momenten je het nieuws kijkt. Het is vaak een herhaling en door je te beperken houd je tijd over om je aandacht op andere zaken te richten.
  • Zet 2 keer per dag een piekerkwartier in. In die 15 minuten mag je alle piekergedachten langs laten komen en bekijk je voor jezelf of je een antwoord hebt.
  • Alle andere momenten waarop je toch merkt dat je weer in piekergedachten zit, zeg je tegen deze gedachten: “Straks in het volgende piekerkwartier mag je weer terugkomen!”. Visualiseer dat je die gedachte op een bootje of in een ballon zet en leid jezelf vervolgens af.
  • Afleiden kan bijvoorbeeld door een kopje koffie te maken, muziek te luisteren, te werken of je kinderen te ondersteunen bij hun huiswerk.

De ervaring leert dat je  niet elke gedachte aandacht hoeft te geven.

Succes met de tips, sterkte in deze onzekere tijden en een goede gezondheid gewenst!

Groet van Laura van praktijk Sensus Meus