Sensus Meus

Sensus Meus - Lifecoach en therapeut voor psychische en psychosociale hulpverlening

 

 

Slapen een belangrijke basis voor je gezondheid

Goede balans tussen inspannen en ontspannen zijn belangrijk. Bij ontspanning kan je denken aan sporten waarbij je mentaal ontspant, maar ook is voldoende fysieke ontspanning belangrijk. Dat doen we onder andere door voldoende te slapen. Maar wat als dat slapen nou net een probleem is?

Een aantal slaaptips op een rij:

  • Voor het slapen gaan is het belangrijk dat er melatonine wordt aangemaakt, de zogenaamde ” slaap-luisjes”, dit gebeurt door minder licht intensiteit in de avond uren. Het kan helpend zijn om 1 tot 2 uur ( licht aan je gevoeligheid) voor dat je gaat slapen te stoppen met de focus op je laptop, mobiel of tv. Zo gun je je brein gelijk ook vast wat rust voor het slapen gaan.
  • Zorg ervoor dat je een aantal uur voor dat je naar bed gaat geen cafeïne houdende dranken drinkt.
  • Drink in de avond niet teveel meer, zodat je zo min mogelijk wakker wordt voor een toilet bezoek.
  • Ook alcohol gebruik is voor het slapen gaan geen optie. Vaak hoor ik de opmerking, maar ik slaap dan zo lekker in, dat is inderdaad een gevolg van alcohol gebruik, alleen is het een stuk lastiger om in je werkelijke diepe slaap terecht te komen. Deze diepe slaap heb je juist nodig om écht tot ontspanning te komen.

Ook hebben je gedachten de nodige invloed bij slaapproblemen.

Wat je aandacht geeft dat groeit. Dat werkt ook zo omtrent je gedachten t.a.v. slaap. Als je richting je bed gaat, zorg voor een ritueel. Zo bereid jij je zowel mentaal als lijfelijk alvast voor op de nachtrust die komend gaat.  Leg de focus van je gedachten vervolgens niet op de uren die je in voorgaande dagen  wakker hebt gelegen, dat ontspant ons lijf niet. Dat zorgt juist voor extra productie van onze stresshormonen, die zijn juist nodig voor prestatie en alertheid én die heb je juist om te slapen niet nodig! Als je denkt aan slapen, focus je dan op die uren/ momenten dat je wel geslapen hebt!

O ja, naast bovenstaande slaaptips is de volgende tip ook nog het proberen waard.

Als je niet kan slapen, focus je dan op het feit dat je van jezelf je ogen moet openhouden…. Ik ben benieuwd of het tegenovergesteld ook bij jou de reactie is 😉.

Slaap lekker!