Sensus Meus

Sensus Meus - Lifecoach en therapeut voor psychische en psychosociale hulpverlening

 

 

Drukte rond de feestdagen…voor wie?

De feestdagen in aantocht. De gezellige kerstdagen voor de deur en daarna uiteraard ook nog het nieuwe jaar inluiden. Je bent druk om alles gezellig te maken. De boodschappen haal je op tijd in huis en je zorgt ervoor dat voor een ieder het juiste drankje in huis is.  Het diner bestaat in ieder geval uit een zelfgemaakt voorgerecht, een hoofdgerecht, en een toetje. In de gerechten zijn minstens ook weer 2 keuzes opgenomen, zodat niemand te kort wordt gedaan. Je staat uren in de keuken om het allemaal klaar te maken…en op moment dat iedereen er is verzorg je ook nog op tijd ieders ‘natje en droogje’. Het is voor jou van belang dat iedereen het naar de zin heeft!

Maar voor wie voel jij de feestdagen stress?

  • Heb je er echt zelf schik in en krijg je er energie van om voor anderen bezig te zijn en voor anderen te zorgen? Zo ja…ga er dan gerust mee door!
  • Is je antwoord op bovenstaande vraag: Nee, ik doe het om het de ander naar de zin te maken… dan is mijn antwoord STOP ERMEE! Verdeel de taken, zodat ook jij tijdens kerst datgene doet waar je energie van krijgt!

Herken de pleaser in jezelf!

Wist je dat…

  • het helemaal niet jouw taak en verantwoordelijkheid is om het anderen naar de zin te maken. Sterker nog: Jouw handelen draagt nauwelijks bij of het gezellig is. Het zijn namelijk de gedachten van een ieder zélf die er voor zorgen of hij of zij het tijdens jullie gezamenlijke feestdag gezellig wil hebben!
  • het van belang is dat degene die wat krijgt, ook graag wat terug wil kunnen doen. Het gaat om een balans van geven en nemen.  Door de balans van geven en nemen samen vorm te geven is de kans zeer aannemelijk dat dit juist bijdraagt aan de feestvreugde.

Meer lezen over feestdagen stress? Klik dan hier.

Voor nu wens ik je hele fijne feestdagen en een mooi 2020 toe!