Sensus Meus

Sensus Meus - Lifecoach en therapeut voor psychische en psychosociale hulpverlening

 

De feestdagen staan voor de deur, gezellig! Toch?

Wat is er leuker dan met familie en vrienden de feestdagen vieren? Gezellig het huis versieren en de kerstboom optuigen voor de donkere dagen, samen dineren met kerst en oliebollen bakken op oudejaarsdag… heerlijk, toch? Niet voor iedereen zijn de feestdagen even ontspannend: er zijn veel mensen die stress ervaren tijdens ‘the most wonderful time of the year’.  Ik vertel je graag wat over de ‘innerlijke criticus’ die deze stress vaak veroorzaakt én hoe je bewust met deze criticus kunt omgaan.

Hoe herken je de innerlijke criticus?

De stress die wij rond de feestdagen ervaren heeft voor een deel te maken met de waarden en normen die wij in ons leven nastreven. Deze ontwikkelen zich onder meer vanuit onze cultuur, de tijdsgeest en vanuit de opvoeding. Ook zorgen ervaringen in ons leven ervoor dat wij op bepaalde manieren denken en handelen. Dit alles samen wordt uiteindelijk zichtbaar in de zogenaamde ‘innerlijke criticus’ die er praktische leefregels van heeft gemaakt.

Deze criticus is óók rond de feestdagen vaak (onbewust) aanwezig en kan dan verschillende vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan de pleaser, die vooral bezig is om het anderen naar de zin te maken. Of de perfectionist, die zich manifesteert op het moment dat jij bezig bent om alles tot in de puntjes te regelen.

Begrijp mij niet verkeerd: de innerlijke criticus helpt op gezette tijden, in welke vorm dan ook, maar kan in sommige situaties ook een last voor je worden. Op zo’n moment levert de criticus (te veel) stress op.

Voorkom stress rond de feestdagen, wees je bewust van je innerlijke criticus! Deze tips helpen je een handje:

  • Ben je bang dat een ander teleurgesteld is wanneer jij de traditie niet in ere houdt? Belangrijk om te onthouden is dat jij niet verantwoordelijk bent voor het gevoel van de ander. Het is namelijk niet dat wat jij doet of zegt dat de ander al dan niet (on)tevreden maakt. Het zijn de gedachten van diegene zelf, voortkomend uit zijn eigen leefregels en bijbehorende verwachtingen, die zorgen voor (on)tevredenheid of teleurstelling. De ander mag dan ook teleurgesteld zijn en zal daar zelf mee om moeten leren gaan. Als je dus de ‘pleaser’ belangrijker maakt dan jezelf dan stel je jezelf teleur. En dat is nu juist het enige waar jij wél invloed op hebt én verantwoordelijk voor bent als het op ontspanning tijdens de feestdagen aankomt. Het volgende gezegde kan je daarbij misschien ook nog – letterlijk & figuurlijk- helpen: Verandering van spijs doet eten! 😉 
  • Een boom zonder piek is ook piekfijn! Ik zal je even uit de droom helpen:                      perfectie bestaat niet. Perfectie wordt namelijk veelal nagestreefd om op een bepaalde manier zichtbaar te zijn voor de ander óf uit angst om te falen. Aangezien wij allemaal andere leefregels en waarden hebben en met een andere ‘bril op’ de wereld in kijken is het erg lastig om perfectie na te streven om zichtbaar te zijn, complimenten te ontvangen of in de ogen van anderen niet te falen. Wanneer jij denkt dat je het perfect hebt gedaan, weet dan dat dit vaak niet de definitie van perfectie van de ander is.
  • Ga uit van de 80-20 regel. Ga er vanuit dat je doel is bereikt als je 80% van hetgeen je voor ogen had hebt behaald. Dat kan gaan om de aankleding tijdens de feestdagen, de manier waarop de oliebollen gebakken zijn, de verschillende hapjes en drankjes die in huis zijn gehaald, de cadeaus die je hebt uitgezocht óf jouw definitie van gezelligheid. De overige 20% om die zogenaamde perfectie na te streven, kost jou veel meer energie en tijd en levert in verhouding met die 80% niet méér lof, genietmomentjes of gezelligheid op!
  • ‘Het moet gezellig zijn’ is een verkeerde denkwijze. Gezelligheid afdwingen is niet mogelijk. Ook niet door het verzorgen van bepaalde hapjes en drankjes, door dure cadeaus te kopen of door de duur van het samen zijn te bepalen.

Houd je innerlijke criticus in de gaten en stel je verwachtingen bij door uit te gaan van de 80-20 regel. En weet: geen enkele familie of vriendschap is perfect! Als je deze tips inzet is de kans aannemelijk dat jij meer energie en tijd overhoudt tijdens de feestdagen. Zo ga je een meer ontspannen tijd tegemoet, zowel vóór als tijdens de feestdagen.

Een nieuw jaar, nieuwe kansen!

Word je je de komende periode meer bewust van jouw innerlijke criticus en zorgt deze voor te veel stress óf is er een andere denkwijze of manier van handelen die voor onbalans zorgt? Neem gerust contact met mij op. Ik ga graag samen met jou in 2019 de uitdaging aan om jouw stress te reduceren en je balans te (her)vinden. Wil je meer informatie? Kijk dan rustig verder op mijn website. Heb je naar aanleiding daarvan vragen mail of bel mij dan gerust!

Voor nu wens ik je ontspannen en gezellige feestdagen én uiteraard een gezond en positief 2019! 

Een feestelijke groet, Laura Schoemaker