Sensus Meus

Sensus Meus - Lifecoach en therapeut voor psychische en psychosociale hulpverlening

 

 

Vasthouden van je vakantiegevoel door inplannen van ‘ME TIME’!

Waarschijnlijk herken je het wel, je werkt toe naar je ontspannen en welverdiende vakantie en na enige tijd van acclimatiseren in de vakantie merk je dat je inderdaad heerlijk tot ontspanning komt! (sensusmeus.nl/zonder-stress-vakantie-houden)

Voor je het weet is de vakantie al weer voorbij en zit je weer in de structuur én snelheid van alle dag, waarin je merkt dat het tijd nemen voor jezelf om te onthaasten er al snel weer bij inschiet!

Heb je gemerkt hoe lekker het is om tijd voor jezelf te hebben? Vast wel!  Het is erg belangrijk om dit gevoel, de bijpassende denkwijze en je gedrag (of in ieder geval een deel) vast te blijven houden… ook als je vakantie er weer op zit. Je ontspanningsmomenten zijn namelijk erg belangrijk voor het behouden van je energiebalans als tegenhanger van je prestatie/stressmomenten.

Hoe houd je het vakantiegevoel vast?

Tja, dat is uiteraard per persoon verschillend. Wat de een als heerlijke ontspanning ziet, zoals het aangaan van sociale contacten met vrienden, is voor de ander niet de meest ontspannen wijze. Wat voor de een dus heerlijk ontspannend werkt en als ‘ME TIME’ wordt gezien is dat voor de ander alsnog een activiteit van stress.

Bepaal dus voor jezelf welke activiteiten voor jou uit ‘ME TIME’ bestaan. Mogelijk helpen de volgende vragen daarbij:

Denk nog eens terug aan je vakantie…

  • Welke activiteiten deed je dagelijks?
  • Welke activiteiten gaven je daarin energie en kon je van genieten?
  • Wat zorgde in die activiteit bij jou voor de energie?
  • Kan je deze activiteit ook in je huidige leven inplannen op dagelijks of bv. wekelijks terugkerende niveau?
  • Is er iets in die activiteit wat zorgde voor de ontspanning die je in je dagelijkse leven zodanig kan aanpassen dat je het terug kan laten komen?

Een voorbeeld

Als je tijdens de vakantie heerlijk hebt genoten van de momenten waarop jij met een boek op een strandbedje lag, dan kan je dat nu ook dagelijks in een iets andere vorm terug laten komen.

We weten allebei dat dagelijks een mooi strand bezoeken niet realistisch is, maar wat is dat dan wel?

Dagelijks een kwartier of half uur voor jezelf inplannen dat jij tijd neemt om in een heerlijke stoel of liggend op de bank een ‘ME TIME’ momentje te plannen om even te lezen in je boek.

Als je dit namelijk doet en ook aangeeft aan bijvoorbeeld je partner en/of kinderen, dan weten zij én jij waar je aan toe bent. En zeg nu zelf er is écht wel tijd om 15 tot 30 minuten je dagelijks even terug te trekken. Zolang jij het een PRIORITEIT maakt!

Op deze manier hou jij je vakantiegevoel in  meer dagelijkse en dus realistische vorm vast!

Veel ‘ME TIME’ momenten en vakantiegevoel gewenst!